Plieger bv
Plieger bv

Cornee Bosmans, QSE-coördinator bij Plieger

Sustainability @Plieger – Cornee Bosmans

QSE-coördinator bij Plieger

Tijdens de State of the Sustainability Profession kwamen wij ook in gesprek met Cornee Bosmans, QSE-coördinator bij Plieger en vroegen hem verder naar hoe duurzaamheid geïntegreerd is, in zijn organisatie.

De wil om de wereld te verbeteren.

Plieger vindt duurzaamheid belangrijk want?

Het maakt je organisatie toekomstbestendiger. We zijn oorspronkelijk een familiebedrijf, dus altijd al gericht op het gezond houden van het bedrijf op de lange termijn. Duurzaamheid is enerzijds kostenverlagend en anderzijds imago verhogend, dus goed voor je ‘license to operate’.

Wat doen jullie eraan om duurzaam dan wel circulair te ondernemen?

We gebruiken de SDG’s (Duurzame Ontwikkelingsdoelen). Van de 17 hebben we er 8 geselecteerd, verdeeld over de 3 M’s (mens, milieu en maatschappij) en verwerkt in een Duurzaamheidsplan tot 2023. Onderdeel hiervan is onder andere energie- en brandstofbesparing, door het inzetten van LED-verlichting, warmtepompen (nieuwe DC in Amstelveen is gasloos), zonnepanelen en elektrisch vervoer. Daarnaast ontwikkelen wij voor de markt duurzame totaaloplossingen (combinaties van systemen en producten voor energieneutrale woningbouw) en slimme logistieke diensten (retourneren van verpakkingen en verpakkingsloos per verdieping of woning leveren).

Duurzaamheid is enerzijds kostenverlagend en anderzijds imago verhogend, dus goed voor je ‘license to operate’.

Wat is jouw rol daarin?

Mijn rol is drieledig. Ik heb een groot aandeel gehad in het opstellen van het duurzaamheidsplan en het aansluiten hiervan op diverse andere afdelingsplannen. Daarnaast is het mijn taak om met de betrokken verantwoordelijken, afspraken te maken over uitvoering van de plannen en de bewaking daarvan. Tot slot signaleer ik ontwikkelingen in de markt en informeer de organisatie hierover.

Plieger duurzaamheid

Wat drijft jou?

Enerzijds de wil om ‘de wereld te verbeteren’ als er weer negatieve berichten gepubliceerd worden, zoals rampen en schandalen. Anderzijds krijg ik energie van juist de positieve berichten over allerlei initiatieven en oplossingen.