Salone del Mobile 2019
Salone del Mobile 2019

Salone del Mobile 2019 – design hoogtepunt!

Elk jaar in april, als de voorjaarszon de kou verdrijft uit het noorden van Italië, vindt in Milaan de Greatest Show On Design plaats, de Salone del Mobile. Ook dit jaar was een delegatie van AVM Moment Design ter plaatse om kennis te nemen van de nieuwste ontwikkelingen in interieur, design, architectuur en grafische vormgeving.

Op het immense beursterrein in het westen van de stad, de Rho Fiera, was er naast de traditionele meubelbeurs, de Euroluce te bezoeken. Met presentaties van toonaangevende lichtfabrikanten. Hoogtepunt hier was de stand die Flos, Louis Poulson en B&B Italia samen hadden ingericht. Via interactieve grafische animaties, geprojecteerd in hun entree hal, kon je de aan deze merken verbonden ontwerpers hun iconische modellen op de muur laten tekenen. Zo doorliep je een interactieve tijdlijn. Een stuk design historie.

Fuorisalone – groots!

Maar het grootste spektakel speelt zich af buiten de officiële beurs: de Fuorisalone. Dat is de verzamelnaam voor de honderden expositie in galeries, winkels, ateliers, musea en fabrieken, waarmee veelal jonge ontwerpers hun werk onder de aandacht willen brengen. Dit jaar was de wijk Brera een van de hotspots. Wij bezochten daar de Mediateca Santa Teresa die door het nederlandse designlabel Moooi voor de gelegenheid was omgebouwd tot showroom. Tussen enerzijds de ingetogen lamparmaturen en anderzijds de uitbundige tapijten met florale motieven, troffen we daar spontaan de mensen van het AkzoNobel Global Aesthetic Center aan. Klant van het eerste uur van AVM Moment. Een moooi moment om elkaar eens persoonlijk te spreken en ervaringen uit te wisselen.

Om niet overvoerd te raken door de stortvloed aan indrukken planden we zo nu en dan een time-out in, zoals een wandeling door de oude havenbuurt Navigli of op het terras van Bar Magenta, waar we met een schuin oog op een tv-scherm de wedstrijd Ajax vs Juventus live konden volgen. Zo waren de Nederlanders dit jaar niet alleen in het design, maar ook via de sport duidelijk aanwezig in Milaan.