Kees Timmer_10
Kees Timmer_10

Paul Janse

Paul Janse

Het boek als kern van het grafische vak

Dingenus van de Vrie besloot dat het boek over kunstenaar Kees Timmer er moest komen en vroeg AVM Moment, Paul Janse dit project samen met hem vorm te geven. Deze blog vertelt Paul zijn verhaal over hoe dit bijzondere boek tot stand kwam.

Uiteindelijk is het een zegen, maar het vraagt ook je volledige concentratie.

Kees Timmer wordt door Gerard Reve benoemd als martelaar der kunst. Is het vormgeven van een boek ook een marteling? Of juist een zegen?

Uiteindelijk is het een zegen, maar het vraagt ook je volledige concentratie. Er zitten lange dagen bij en je kan geen steekje laten vallen. Alle teksten moeten gecombineerd blijven met de juiste teksten en verwijzingen. Als je een aanpassing maakt, moet je altijd opletten waar zich dit in doorwerkt in de rest van het boek. In dit boek is er een gedeelte van wel 55 beelden met ondertekst. De puzzel is ook wat het zo leuk maakt om te doen. Je wilt het complete verhaal vertellen en dat mooi in beeld brengen. Als je dat vorm ziet krijgen en het in proces ziet groeien, geeft dat voldoening en maakt het het eindresultaat tot een zegen.

Wat heeft je verwonderd in de totstandkoming van het boek Kees Timmer?

De verwondering blijft het samenspel van tekst, beeld en het creatieve proces. Hoe alles samenvalt! Maar ook weer hoeveel werk er in gaat zitten.

Een goed team is dan ook belangrijk zoals de samenwerking met Dingenus die heel veel kennis, kunde en enthousiasme meebracht. Eerst het concept neerzetten, daarna het inhoudelijke vooronderzoek en opzet door grafisch ontwerper Bas Evers, en de drukker die weet de kwaliteit door te zetten in het uiteindelijke drukwerk. Uiteraard heeft de kennismaking met het werk van Kees Timmer mij ook verwonderd. Door dit boek ben ik in aanraking gekomen met zijn bijzondere en unieke werk. Zijn werken en zijn levenshouding hebben mij dan ook op een positieve manier verwonderd.

De verwondering blijft het samenspel van tekst, beeld en het creatieve proces.

Wat was de grootste uitdaging in het creatieve proces?

De grootste uitdaging blijft om het ritme van het boek goed te houden. Grafische keuzes die je in de opzet maakt en tot het einde wil doorvoeren om de balans en eenduidigheid te houden zonder saai te worden uiteraard. Er moet consistentie zijn anders is het geen geheel en komt het verhaal niet tot leven.

Waar ben je het meest trots op?

Dat is toch wel dat er nu een complete verhaal zichtbaar is en Kees Timmer als kunstenaar beter in beeld is gebracht. Al zijn werkzaamheden zijn nu op een mooie manier verzameld. Het is een compleet document waarvan ik denk dat ook Kees Timmers het bij leven wel had kunnen waarderen ondanks zijn schroom voor publiciteit en teruggetrokken bestaan. De kers op de taart is dat het drukwerk enorm goed is gedaan. Samen met drukkerij Lenoirschuring hebben we gekeken naar de goede afwerking en de keuze van papier. 
Dus het boek is aan alle kanten hoog in kwaliteit. Aangeslingerd door de werken van Kees Timmer zelf. 

Wat zou jij makers van een boek willen meegeven in de creatie? 

Belangrijk in de creatie van ieder boek is tijd. Neem je tijd. Als vormgever moet je ook kijken naar de uren die je in een project steekt, maar met het maken van zoiets groots, mag je geen haast hebben. Het moet kloppen. Dus controleer je werk, check het nog eens en vraag je team dit ook te doen. Accuraat tot het laatste moment. Gelukkig verliep de samenwerking bij ons heel soepel en hadden we allemaal hetzelfde doel voor ogen: Kees Timmer laten shinen en een kwalitatief hoogwaardig en prachtig boek maken. 

Accuraat tot het laatste moment.