kleurvanhetjaar

Oud versus nieuw

In een vorige blog vertelden we over het onderzoek naar de historische kleuren van het Rijksmuseum waar onze klant vanuit het AkzoNobel Global Aesthetic Center, nauw bij betrokken is. Meer nog dan het kijken naar het verleden van kleuren, richt de aandacht van dit team van kleurexperts zich op het voorspellen van de kleuren van de toekomst.

Om volledig up-to-speed te zijn en trendbepalend te zijn, nodigen de mensen vanuit het Aesthetic Center elk jaar ontwerpers uit de hele wereld uit om te vertellen over opkomende trends binnen hun verschillende disciplines en branches. Uit deze grote hoeveelheid informatie, kleurstalen, foto’s en video’s wordt gekeken welke sociale, culturele en design trends er wereldwijd opduiken. Ook gaan ze, als alles het toelaat, ieder jaar naar Salone del Mobile. Deze inzichten worden vervolgens gedestilleerd in thema’s met bijbehorende kleurenpaletten. Hieruit stelt het team uiteindelijk de Kleur van het Jaar vast.

What’s in a name: Tranquil Dawn

Uit de meest recente analyses komt naar voren dat neutrale kleuren de laatste jaren steeds belangrijker worden, waarbij aardse tinten hun intrede doen. Opvallend is dat grijstinten het meest aan populariteit winnen. Als Kleur van het Jaar 2020 is gekozen voor zo’n neutrale kleur: Tranquil Dawn. Het is een heldere, vloeiende en veelzijdige kleur die ergens tussen groen, grijs en blauw in zit. Door Tranquil Dawn als basiskleur te combineren met andere kleuren verandert het effect en ontstaan er telkens andere ruimten. Daarmee kan je de kleur naar je eigen hand zetten en de sfeer oproepen die persoonlijk bij jou past. Of, zoals de ColourFutures 2020 het verwoordt: “Tranquil Dawn straalt als basis rust en stabiliteit uit en een wijdverbreid verlangen naar een meer betekenisvol leven”. Wat een diepere betekenis krijgt in de Corona-tijd met nieuwe overpeinzingen. Hebben ze een glazen bol bij het AkzoNobel Global Aesthetic Center?

De resultaten worden gepubliceerd in een prachtig vormgegeven boekwerk: de ColourFutures waar wij als AVM Moment onze bijdrage aan leveren voor de vormgeving.